Η ιστορία μας

Η ιστορία πίσω από την οικογενειακή επιχείρηση AnKa Arts

Η οικογένειά μας δημιουργήθηκε στην Αθήνα, πριν αρκετά χρόνια.

Το 2011 πήραμε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσουμε στα Ιωάννινα, τον τόπο καταγωγής μας και την όμορφη πόλη, κάπου στα βουνά της βορειοδυτικής Ελλάδας. Αυτή η κίνηση άλλαξε εντελώς τη ζωή μας!

Στην αρχή, ήταν ο τρόπος σκέψης. Ζώντας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μέσα στο μεσαιωνικό Κάστρο των Ιωαννίνων, που βρίσκεται δίπλα στην όμορφη λίμνη Παμβώτιδα και κερδίζοντας πολύ χρόνο από τις μετακινήσεις, είχαμε την ευκαιρία να σκεφτούμε τί μας αρέσει στη ζωή και πώς θέλουμε να συνεχίσουμε.

Στη συνέχεια, αυτό το υπέροχο περιβάλλον, έδωσε την έμπνευση και την ενέργεια στη μητέρα, τη Σταυρούλα, αρχικά να δημιουργεί κούκλες και στη συνέχεια να ασχοληθεί με την κατασκευή κοσμημάτων, που ταίριαζαν στην φαντασία της!

Με τα υλικά να υπάρχουν διαθέσιμα μέσα στο σπίτι και με τη δημιουργία να είναι καθημερινότητα, όλοι άρχισαν να δίνουν τις ιδέες τους, κατά καιρούς να εμπνέονται και σιγά σιγά να καταπιάνονται με ένα κομμάτι μέταλλο, ένα εργαλείο και να δημιουργούν.

Το 2018 πήραμε τη δεύτερη, μεγάλη για εμάς, απόφαση να αναζητήσουμε ένα χώρο που θα φιλοξενήσει το όνειρό μας: ένα εργαστήριο και κατάστημα κοσμημάτων κάπου στην παλιά πόλη!

Η παλιά καφετέρια της οδού Ανδρονίκου Παλαιολόγου 8, μέσα στο Κάστρο (σχεδόν δίπλα στο σπίτι μας) αναδιαμορφώθηκε για να μας φιλοξενήσει, εξ ολοκλήρου χάρη στον πατέρα, τον Κοσμά – χωρίς τις τεχνικές γνώσεις, τα εργαλεία και την προθυμία του, οι ιδέες όλων για τη διακόσμηση και τη λειτουργικότητα, δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να πραγματοποιηθούν!

Και το όνομα αυτού; ΑnKa Αrts!

Γιατί “AnKa” και γιατί “Αrts”; AnKa, είναι τα αρχικά γράμματα από την Άννα, τη μικρή κόρη και την Κατερίνα τη μεγάλη, τα δύο «κοσμήματα» της οικογένειας! Arts γιατί, εκτός από κοσμήματα, μας αρέσει να δημιουργούμε και πολλά άλλα αντικείμενα τέχνης, με διάφορες τεχνοτροπίες!

Όταν λοιπόν, οι δύο κόρες της οικογένειας, η Άννα και η Κατερίνα, παράλληλα με τις σπουδές τους, ενεπλάκησαν δυναμικά σαν ισότιμοι συνεργάτες σ’ αυτό το εγχείρημα, οραματιστήκαμε μία οικογενειακή επιχείρηση με μέλλον.

Στις αρχές του 2020, επεκτείναμε τη «βιτρίνα με τα κουρτινάκια» και στο διπλανό κατάστημα, χρησιμοποιώντας το εσωτερικό του για εργαστήριο, γιατί πια το αρχικό δε μας χωρούσε όλους! Έτσι, ο Κοσμάς έχει πια δικό του πάγκο εκεί και μεγαλουργεί, ενώ η Κατερίνα απέκτησε το studio που ονειρεύεται κάθε ζωγράφος!

Μας αρέσει να δουλεύουμε ομαδικά, να μιλάμε δημιουργώντας και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, την αγάπη, αλλά και τη γκρίνια μας, σε ένα περιβάλλον γεμάτο τέχνη. Έτσι, συνηθίσαμε να μπλέκουμε επαγγελματική και προσωπική ζωή και μάλιστα να μας αρέσει! Είναι η καθημερινότητά μας!

Σαν ανήσυχα πνεύματα όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο στα κοσμήματα, όπως λέγαμε και παραπάνω. Οι πίνακες της Κατερίνας και τα διακοσμητικά που φτιάχνουμε όλοι μαζί με papier-mache, ξύλο, χαρτί και ύφασμα, συμπληρώνουν το χώρο μας και τον κάνουν πιο παραμυθένιο.

Φυσικά συνεχώς εξελισσόμαστε και προσθέτουμε νέα χειροποίητα αντικείμενα. Έτσι postcards με σκηνές από το Κάστρο, shopping bags, notebooks και sketchbooks, κεντητές και πλεκτές τσάντες και τσαντάκια, όλα σε δικά μας σχέδια, έχουν προστεθεί στις συλλογές μας.

Οι δημιουργίες μας είναι εδώ, για να ικανοποιήσουν την αισθητική και να ενισχύσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του σύγχρονου και δυναμικού ανθρώπου, που αναζητά να ξεκουράσει το πνεύμα του, πάνω σε μοναδικά κομμάτια τέχνης, αποφεύγοντας τη μαζική παραγωγή.

Οι επισκέπτες που περιδιαβαίνουν τον κεντρικό δρόμο του Κάστρου, από την Κεντρική Πύλη προς το Ιτς Καλέ, μπορούν να ακούσουν τους ήχους του εργαστηρίου μας, ήχους που έρχονται από το παρελθόν για να συναντήσουν σύγχρονους ανθρώπους και βγαίνουν από ένα φωτεινό και χαρούμενο χώρο, σε αυτήν την πόλη που η ασημουργία είναι κάτι παραπάνω από παράδοση.

Αρχές του 2022, με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Καταστήματος AnKa Arts, που κυρίως το τρέχει η Σταυρούλα με τις καλλιτεχνικές οδηγίες της Κατερίνας, φιλοδοξούμε οι πελάτες μας να έχουν τη δυνατότητα να κρατούν την επαφή τους μαζί μας και να βρίσκουν τα αγαπημένα τους προϊόντα όπου κι αν βρίσκονται.

Και η ιστορία μας συνεχίζεται…

Γνωρίστε την ομάδα μας

Δείτε τα πρόσωπα πίσω από τις Δημιουργίες!

Όνομα Επώνυμο

Περιγραφή ιδιότητα

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Email: [email protected]

Όνομα Επώνυμο

Περιγραφή ιδιότητα

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Email: [email protected]

Όνομα Επώνυμο

Περιγραφή ιδιότητα

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Email: [email protected]

Όνομα Επώνυμο

Περιγραφή ιδιότητα

Click here to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Email: [email protected]

Άρθρα για το κατάστημα και την εργασία μας

Γιάννενα από μέταλλο και ασήμι”. Στο β’ μέρος του αφιερώματος για τα Ιωάννινα του eatdessertfirstgreece.com, μεταξύ άλλων, υπάρχει ένα όμορφο αφιέρωμα στη δουλειά μας.

Οι άνθρωποι των Ιωαννίνων”. Στο αφιέρωμα του Youth Center Epirus, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται το κατάστημά μας.

“Tildas”. Ο Γιαννιώτης φωτογράφος Μενέλαος Συκοβέλης, φωτογραφίζει και παρουσιάζει με τον μοναδικό του τρόπο, τις κούκλες μας.

The Fuzzy Nerds – 6:45 am (official video)”. Φιλική συμμετοχή της Σταυρούλας και της μικρής κούκλας – voodoo που έφτιαξε για τις ανάγκες του video (στο 2:55).

Το κάστρο των Ιωαννίνων” (video). Ο Θεσσαλονικιός μουσικός παραγωγός Νικόλας Φλίκας, παρουσιάζει ένα οδοιπορικό στα Ιωάννινα και στο 15:20 μιλά για εμάς.

Video – παρουσίαση του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο 7:07 και στο 16:03 παρουσιάζεται η πτυχιακή της Κατερίνας.

“Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων: Ένα αυτόνομο μαγευτικό σύμπαν”. Στο οδοιπορικό του travel.gr για τα Ιωάννινα, φιλοξενείται το κατάστημά μας.

“AnKa Arts, ένα κόσμημα στα Γιάννενα”. Ένα άρθρο-αφιέρωμα στο εργαστήριό μας και στη δουλειά μας, από το site μόδας SomosArte.


fourth anniversary3
fourth anniversary6

AnKa Arts

Ανδρονίκου Παλαιολόγου 8
Κάστρο 45221, Ιωάννινα
2651 60 7311
Arts.of.AnKa
@ankaarts
Ωράριο Λειτουργίας:
Δε-Τε: 10:00-15:00
Τρ-Πε-Πα-Σ/Κ: 10:00-3:00 & 5:00-9:00
fourth anniversary5

100% handmade products
100% Χειροποίητα

από την Οικογένεια του AnKa Arts

free delivery
Δωρεάν Αποστολή

για παραγγελίες άνω των €50

product return
Επιστροφή ή Αλλαγή

εντός 14 ημερών από την παραλαβή

gift packaging
Συσκευασία Δώρου

σε όλα τα προϊόντα μας

Καλάθι αγορών
Scroll to Top
Scroll to Top