Η χειροποίητη κάρτα (post card) με την αποτύπωση ενός σημείου της οδού Ανδρονίκου Παλαιολόγου, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, ανήκει στη συλλογή καρτών AnKa Arts.
Οι κάρτες αυτές, είναι σημεία από το Κάστρο των Ιωαννίνων, σχεδιασμένα, αποτυπωμένα και υπογεγραμμένα από την ζωγράφο Κατερίνα Νικοπούλου.
Η εκτύπωση από το πρωτότυπο, έχει γίνει σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.
Στην πίσω όψη της κάρτας, υπάρχει χώρος για ένα σύντομο μήνυμα, τη διεύθυνση του παραλήπτη και το γραμματόσημο. Επιπλέον, υπάρχει ένας πολύ μικρός χάρτης του Κάστρου των Ιωαννίνων, με σημειωμένο το σημείο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο σημείο της οδού Ανδρονίκου Παλαιολόγου.
Διαστάσεις: 20,5 x 14.5 εκατοστά.
Κάθε κάρτα, αποστέλλεται σε φάκελο ζωγραφισμένο πρωτότυπα.
Η οχύρωση με κάστρο της πόλης των Ιωαννίνων, χρονολογείται από τον 6ο αιώνα, ενώ πρόσφατες ανασκαφές φέρνουν στο φως οχυρώσεις από την ελληνιστική περίοδο (4ος-3ος αιώνας π.Χ.).
Το κάστρο από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται αδιάλειπτα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης πόλης, ενώ παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς στο εσωτερικό του υπάρχουν μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και όμορφα καλντερίμια για περίπατο.
Η οδός Ανδρονίκου Παλαιολόγου, πήρε το όνομά της από τον Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο (1259-1332), ο οποίος υπήρξε βυζαντινός αυτοκράτορας καθώς ήταν ο διάδοχος του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ , ο οποίος συνέδεσε το όνομά του αναπόσπαστα με την πόλη μας, διότι μετά από διαπραγματεύσεις με τον Νικόλαο Ορσίνι τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου για τη βυζαντινή ηγεμονία στην πόλη των Ιωαννίνων, εξέδωσε δύο χρυσόβουλα (ένα το 1319 και ένα το 1321). Η διαιπραγμάτευση και στο τέλος τα χρυσόβουλα, προέβλεπαν την υποταγή της πόλης στη βυζαντινή ηγεμονία, με αντάλλαγμα τη διατήρηση κάποιων δικαιωμάτων. Έτσι, οι Καστρινοί ζήτησαν και πέτυχαν το “αυτοδιοίκητο”, την παραμονή μόνο Γιαννιωτών στο Κάστρο, τη δυνατότητα διεξαγωγής εμποριών δραστηριοτήτων σε όλη την αυτοκρατορία, τη μη παραγώρηση στους Φράγκους, παραχώρηση φοροαπαλλαγών, παραχώρηση γής, κ.ά.